View of house from bottom of hill.  House has low visual profile for minimal disturbance of migratory bird behavior
  Site plan: World's End, 30 miles south of Boston, MA.  This site is positioned uniquely to be a common stopping point of migratory birds on the Atlantic Flyway.  An ornithologist, one who studies birds, is the client for this house.
  The scheme of the house is a shifted volume: one part pushed into the hill, one projecting out of hill.  The volumes are threaded by a continuous wall.
  Plan: the conceptual schism divides living(top) from working(bottom), linked by the wall that wraps around them.  One approaches the house along a path (at bottom) into the hill
  Section A: showing work space on left, and cut through "wall" twice: once as storage and once as habitation space of birds
  Section B: showing path approach on left, and cut through living area on right.
  Section C: cut through work space carved into hill. Cedar wall emerges on left
  Section D: Cut through living space projecting out of hill, bedroom at right and observation deck above.
Final Plan LWzoom3.jpg
Detail of Living Wall at Approach Toward House
Cavity Specified for Northern Flicker
 Example 18"x 54" seating cavity for human on south side of wall.  Roof at 10 degree slope toward south side  Extends horizontally to form deck along pathway
Living Wall: Inhabitable and Performative
Living Wall: Inhabitable and Performative
Living Wall: Inhabitable and Performative
Living Wall: Inhabitable and Performative
Living Wall: Inhabitable and Performative
Living Wall: Inhabitable and Performative
  Rendering of inside of nest cavity of wall, observed by educational group outside on hill
  Rendering of round bedroom embedded in hill, with rammed earth wall construction, domed roof and south facing glazing.
Final Plan LWzoom1.jpg
  View of garden path through living space: cooking area at left, vegetable and herb garden in wall at right, with sun coming in from the south (right) and large view of hill from sitting area
Final Plan LWzoom2.jpg
  View of work space: potential office for professor, researcher, interns, field technicians.  Screens link to nest-cams observing bird behavior in wall and on site.  Wall is seen at right functioning as outdoor garden, and at left to house utilitarian needs such as cabinets and tools.
web2.jpg
web1.jpg
web3.jpg
prev / next